Představení oboru Dřevařská výroba (33-57-E/01)

Obor Dřevařská výroba (33-57-E/01) připravuje studenty na práci se dřevem a výrobou různých dřevěných produktů. Tento tříletý program denní formy studia je zaměřen na získání praktických dovedností a teoretických znalostí potřebných pro profesionální práci v dřevařském průmyslu.

Během studia se studenti naučí základní techniky zpracování dřeva, včetně řezání, hoblování, frézování, soustružení a montáže dřevěných konstrukcí. Osvojí si také postupy při výrobě nábytku, dřevěných obalů, stavebních prvků a dalších dřevěných výrobků. Výuka probíhá v moderně vybavených dílnách, kde studenti pracují pod dohledem zkušených odborníků.

Teoretická část výuky zahrnuje základy materiálové vědy, technologie zpracování dřeva, strojírenství a konstrukce dřevěných výrobků. Studenti se seznámí s různými druhy dřevin, jejich vlastnostmi a vhodným použitím. Naučí se také základy dřevařské chemie, včetně impregnace, ochrany a povrchové úpravy dřeva.

Významnou součástí výuky jsou předměty zaměřené na bezpečnost práce, ochranu zdraví při práci a environmentální aspekty dřevařské výroby. Studenti se učí správnému používání dřevařských strojů a nástrojů a dodržování bezpečnostních norem, což je klíčové pro prevenci pracovních úrazů.

Praktická výuka je doplněna o praxe v reálných dřevařských podnicích, což studentům umožňuje aplikovat své teoretické znalosti v reálném pracovním prostředí a získat cenné zkušenosti. Exkurze do dřevařských závodů, pilařských provozů a nábytkářských firem poskytují studentům širší přehled o současných trendech a technologiích v oboru.

Důraz je kladen na rozvoj manuální zručnosti, preciznosti a kreativity, což umožňuje studentům vytvářet nejen standardní dřevěné výrobky, ale také originální a na míru šité produkty podle individuálních požadavků zákazníků.

Absolventi oboru Dřevařská výroba (33-57-E/01) jsou připraveni na různé pracovní pozice v dřevařských provozech, jako jsou truhláři, tesaři, nábytkáři nebo pracovníci v pilařských závodech. Mohou se také uplatnit v menších rodinných firmách nebo zahájit vlastní podnikatelskou činnost v oblasti zpracování dřeva a výroby dřevěných produktů. Díky důkladnému vzdělání a praktickým zkušenostem jsou připraveni na další profesní rozvoj nebo pokračování ve studiu na vyšších odborných či vysokých školách technického zaměření.