Představení oboru Textilní a oděvní výroba (31-57-E/01)

Obor Textilní a oděvní výroba (31-57-E/01) je zaměřen na textilní a oděvní průmysl, kde studenti získají komplexní znalosti a praktické dovednosti potřebné pro navrhování, výrobu a zpracování textilií a oděvů. Tento dvouletý program denní formy studia je ideální pro ty, kteří se chtějí rychle zapojit do pracovního procesu a začít kariéru v módním a textilním průmyslu.

Během studia se studenti naučí základy navrhování oděvů a textilií, včetně kreslení a tvorby střihů. Osvojí si techniky šití, tkaní, pletení a další textilní technologie. Získají také praktické zkušenosti s různými materiály, jako jsou přírodní a syntetická vlákna, tkaniny a pleteniny, a naučí se rozpoznávat jejich vlastnosti a vhodné použití.

Výuka zahrnuje jak teoretické, tak praktické předměty. Studenti se seznámí s dějinami módy, základy módního designu, materiálovou vědou a technologií výroby textilií a oděvů. Praktická výuka probíhá v dobře vybavených dílnách, kde studenti pracují pod dohledem zkušených instruktorů a získávají dovednosti potřebné pro šití, tkaní, pletení a další textilní technologie.

Součástí programu jsou také předměty zaměřené na ekonomiku a marketing v textilním průmyslu, které studentům pomáhají pochopit obchodní a manažerské aspekty tohoto oboru. Studenti se učí základy podnikání, marketingu módních výrobků a řízení textilních a oděvních podniků.

Během studia mají studenti možnost účastnit se praxí ve firmách textilního a oděvního průmyslu, což jim umožňuje aplikovat teoretické znalosti v reálném pracovním prostředí a získat cenné zkušenosti a kontakty v oboru. Exkurze do textilních továren, módních domů a ateliérů dále rozšiřují jejich znalosti a inspiraci.

Absolventi oboru Textilní a oděvní výroba (31-57-E/01) jsou připraveni na různé pracovní pozice v textilním a oděvním průmyslu, jako jsou švadleny, krejčí, textilní technici, návrháři nebo pracovníci v kontrole kvality. Mohou se také uplatnit ve výrobě textilních materiálů, módních doplňků, nebo pokračovat ve studiu na vyšších odborných či vysokých školách s textilním nebo módním zaměřením. Někteří absolventi mohou rovněž zahájit vlastní podnikatelskou činnost v oblasti módního designu a textilní výroby.