Představení oboru Potravinářské práce – pekař (29-51-E/02)

Obor Potravinářské práce – pekař (29-51-E/02) poskytuje praktické dovednosti v oblasti potravinářství a pekařství, zaměřuje se na přípravu studentů pro práci v pekárnách a cukrárnách. Tento dvouletý program nabízí studentům intenzivní výuku zaměřenou na získání základních postupů zpracování a přípravy potravin, se zvláštním důrazem na pekařské výrobky.

Během studia se studenti naučí základní techniky přípravy těst, pečení chleba, pečiva, dortů, koláčů a dalších pekařských produktů. Osvojí si dovednosti potřebné pro práci s různými typy těst a naučí se používat různé suroviny a ingredience. Studenti získají také praktické zkušenosti s obsluhou pekařských strojů a zařízení, jako jsou pece, hnětače a mísiče těsta.

Výuka probíhá jak v teoretické, tak praktické rovině. Teoretická část zahrnuje základy chemie a biologie potravin, mikrobiologie, technologii výroby pekařských výrobků a základní hygienické a bezpečnostní předpisy. Studenti se seznámí s pravidly správné hygienické praxe (GHP) a správné výrobní praxe (GMP), které jsou klíčové pro dodržování vysokých standardů kvality a zdravotní nezávadnosti potravin.

Praktická část výuky probíhá v moderně vybavených školních dílnách a laboratořích, kde studenti pod dohledem zkušených instruktorů procvičují své dovednosti. Součástí vzdělávacího programu jsou také stáže a praxe v reálných pekárnách a cukrárnách, což studentům umožňuje získat cenné zkušenosti z praxe a aplikovat nabyté znalosti v reálném pracovním prostředí.

Důraz je kladen na rozvoj manuální zručnosti a kreativity, což umožňuje studentům vytvářet nejen standardní pekařské výrobky, ale také originální a inovativní pečivo. Součástí výuky je také seznámení se s ekonomickými a marketingovými aspekty pekařské výroby, které studentům pomáhají pochopit obchodní a manažerské aspekty provozu pekárny.

Absolventi oboru Potravinářské práce – pekař (29-51-E/02) jsou připraveni na různé pracovní pozice v pekárnách, cukrárnách a dalších potravinářských provozech. Mohou pracovat jako pekaři, cukráři, technici výroby nebo pracovníci v kontrole kvality. Díky získaným dovednostem a znalostem jsou také schopni zahájit vlastní podnikatelskou činnost v oblasti pekařství nebo pokračovat ve studiu na vyšších odborných či vysokých školách potravinářského zaměření.