Představení oboru Potravinářská výroba – řezník (29-51-E/01)

Obor Potravinářská výroba – řezník (29-51-E/01) se zaměřuje na specializovanou výrobu a zpracování potravin v oblasti řeznictví. Studenti tohoto oboru získají důkladné znalosti o potravinářských technologiích, hygienických normách a bezpečnostních předpisech, které jsou nezbytné pro profesionální práci v řeznickém průmyslu. Tento program je nabízen v denní i distanční formě vzdělávání, přičemž obě formy trvají tři roky.

Během studia se studenti naučí základní techniky porážky, zpracování a úpravy masa, včetně řezání, bourání, porcování a přípravy masných výrobků. Osvojí si také postupy při výrobě uzenin, paštik, klobás a dalších masných produktů. Výuka zahrnuje praktické činnosti v moderně vybavených dílnách a laboratořích, kde studenti pracují pod dohledem zkušených odborníků.

Kromě praktických dovedností se studenti seznámí s teoretickými základy mikrobiologie, chemie a fyziologie masa, které jsou klíčové pro pochopení procesů probíhajících během zpracování a konzervace masa. Důraz je kladen na dodržování hygienických norem a bezpečnostních standardů, což je nezbytné pro zajištění kvality a zdravotní nezávadnosti masných výrobků.

Výuka zahrnuje také předměty zaměřené na ekonomiku a marketing v potravinářském průmyslu, což studentům pomáhá pochopit obchodní a manažerské aspekty řeznického řemesla. Studenti se učí základům podnikání, řízení masných provozů a marketingu masných výrobků.

Během studia mají studenti možnost absolvovat praxe v reálných provozech řeznických firem a masokombinátů, což jim umožňuje aplikovat teoretické znalosti a praktické dovednosti v reálném pracovním prostředí a získat cenné zkušenosti a kontakty v oboru. Exkurze do řeznických podniků a zpracovatelských závodů dále rozšiřují jejich znalosti a inspiraci.

Absolventi oboru Potravinářská výroba – řezník (29-51-E/01) jsou kvalifikováni pro výkon různých pracovních pozic v řeznických provozech, jako jsou řezníci, pracovníci v masokombinátech, kontrolní technici nebo pracovníci v balení a expedici masných výrobků. Mohou se také uplatnit v malých rodinných firmách nebo zahájit vlastní podnikatelskou činnost v oblasti zpracování a prodeje masa. Díky důkladnému vzdělání a praktickým zkušenostem jsou připraveni na další profesní rozvoj nebo pokračování ve studiu na vyšších odborných či vysokých školách potravinářského zaměření.