Představení oboru Zednické práce (36-67-E/01)

Obor Zednické práce (36-67-E/01) je zaměřen na stavební práce a zednické techniky, poskytující studentům komplexní vzdělání a praktické zkušenosti potřebné pro profesionální práci v oblasti zednictví. Tento tříletý program denní formy studia je navržen tak, aby studentům poskytl jak teoretické znalosti, tak praktické dovednosti nezbytné pro úspěšné vykonávání zednických prací.

Během studia se studenti naučí základní zednické techniky, jako je zakládání staveb, vyzdívání stěn, omítání, betonování a pokládání dlažby a obkladů. Získají znalosti o různých stavebních materiálech, jako jsou cihly, bloky, kámen, beton a malty, a naučí se, jak správně tyto materiály používat a kombinovat. Studenti se také seznámí s moderními stavebními technologiemi a postupy, které jsou v současnosti používány ve stavebním průmyslu.

Teoretická část výuky zahrnuje stavební mechaniku, základy stavební fyziky, technologii stavebních materiálů a stavební výkresy. Studenti se naučí číst a interpretovat stavební plány a výkresy, což je klíčové pro přesnou realizaci stavebních projektů. Výuka také zahrnuje bezpečnostní předpisy a normy, které jsou nezbytné pro bezpečný a efektivní výkon zednických prací.

Praktická část výuky probíhá v dobře vybavených dílnách a na reálných staveništích, kde studenti pod dohledem zkušených instruktorů procvičují své dovednosti. Součástí programu jsou také praxe a stáže ve stavebních firmách, které studentům umožňují aplikovat teoretické znalosti v reálném pracovním prostředí a získat cenné zkušenosti a kontakty v oboru.

Kromě technických dovedností se studenti učí i základům organizace práce, plánování a řízení stavebních projektů, což jim pomáhá rozvíjet manažerské schopnosti a připravit se na různé pracovní role ve stavebním průmyslu.

Absolventi oboru Zednické práce (36-67-E/01) jsou připraveni na různé pracovní pozice ve stavebnictví, jako jsou zedníci, stavební dělníci, technici nebo pracovníci v údržbě budov. Mohou se také uplatnit ve stavebních firmách, developerských společnostech nebo jako samostatní řemeslníci. Díky získaným dovednostem a znalostem jsou absolventi schopni zahájit vlastní podnikatelskou činnost v oblasti stavebnictví nebo pokračovat ve studiu na vyšších odborných či vysokých školách stavebního zaměření.