Představení oboru Malířské a natěračské práce (36-57-E/01)

Obor Malířské a natěračské práce (36-57-E/01) nabízí studentům široké spektrum znalostí a dovedností v oblasti malířství a natěračství. Tento tříletý program denní formy studia je navržen tak, aby studentům poskytl teoretické znalosti a praktické dovednosti potřebné pro profesionální práci v tomto řemesle.

Studenti se naučí různé techniky malování a natírání. Získají znalosti o přípravě povrchů, včetně čištění, broušení, tmelení a nanášení základního nátěru. Naučí se aplikovat různé typy nátěrových hmot, jako jsou barvy, laky a lazury, a osvojí si používání různých nástrojů, jako jsou štětce, válečky, stříkací pistole a další zařízení.

Kromě základních technik malování a natírání se studenti seznámí také s dekorativními technikami, jako je šablonování, mramorování, imitace dřeva a tapetování. Naučí se aplikovat dekorativní tapety a vytvářet efektní povrchy, které zvyšují estetickou hodnotu interiérů a exteriérů.

Teoretická výuka zahrnuje základy chemie a fyziky nátěrových hmot, technologii přípravy a aplikace nátěrů, barevnou teorii a základy estetiky. Studenti se naučí kombinovat barvy a vytvářet harmonické barevné schémata, která odpovídají požadavkům zákazníků a moderním trendům v designu interiérů.

Praktická výuka probíhá v dobře vybavených dílnách a na reálných projektech, kde studenti pod dohledem zkušených odborníků procvičují své dovednosti. Součástí výuky jsou také exkurze do profesionálních malířských a natěračských firem, které studentům umožňují získat praktické zkušenosti a poznat moderní technologie a postupy používané v oboru.

Absolventi oboru Malířské a natěračské práce (36-57-E/01) jsou připraveni na různé pracovní pozice v malířských a natěračských firmách, stavebních podnicích, interiérových studiích a dalších souvisejících odvětvích. Mohou pracovat jako malíři, natěrači, dekoratéři nebo údržbáři interiérů a exteriérů. Díky získaným dovednostem a znalostem jsou také schopni zahájit vlastní podnikatelskou činnost v oblasti malířství a natěračství nebo pokračovat ve studiu na vyšších odborných školách či vysokých školách zaměřených na stavebnictví, design nebo umění.