Představení oboru Knihařské práce (34-57-E/01)

bor Knihařské práce (34-57-E/01) se zaměřuje na knihařské techniky a výrobu knih. Tento tříletý program denní formy studia poskytuje studentům teoretické znalosti a praktické dovednosti potřebné pro profesionální práci v knihařském průmyslu.

Během studia se studenti naučí základní techniky vazby knih, včetně ruční a strojové vazby, lepení, šití a výroby obalů. Osvojí si dovednosti potřebné pro práci s různými materiály, jako jsou papír, karton, lepidla, textilní a kožené materiály, a naučí se rozpoznávat jejich vlastnosti a vhodné použití.

Teoretická část výuky zahrnuje dějiny knihařství, typografii, základy grafického designu, materiálové vědy a technologie výroby knih. Studenti se seznámí s různými druhy knižních vazeb, jako jsou pevné, měkké a speciální vazby, a naučí se pracovat s různými typy knihařských strojů a zařízení.

Praktická výuka probíhá v moderně vybavených dílnách, kde studenti pod dohledem zkušených odborníků procvičují své dovednosti. Součástí výuky jsou také předměty zaměřené na ochranu a restaurování knih, které studentům poskytují znalosti o ochraně a opravách historických a poškozených knih.

Kromě technických a praktických dovedností se studenti učí i základy ekonomiky a marketingu v knihařském průmyslu, což jim pomáhá pochopit obchodní a manažerské aspekty knihařského řemesla. Studenti se učí základům podnikání, řízení knihařských provozů a marketingu knižních výrobků.

Během studia mají studenti možnost absolvovat praxe v reálných knihařských dílnách a tiskárnách, což jim umožňuje aplikovat své teoretické znalosti a praktické dovednosti v reálném pracovním prostředí a získat cenné zkušenosti a kontakty v oboru. Exkurze do knihařských podniků, muzeí a archivů rozšiřují jejich znalosti a inspiraci.

Absolventi oboru Knihařské práce (34-57-E/01) jsou připraveni na různé pracovní pozice v knihařských dílnách, tiskárnách a vydavatelstvích. Mohou pracovat jako knihaři, restaurátoři knih, technici výroby nebo pracovníci v kontrole kvality. Díky získaným dovednostem a znalostem jsou také schopni zahájit vlastní podnikatelskou činnost v oblasti knihařství nebo pokračovat ve studiu na vyšších odborných či vysokých školách zaměřených na polygrafii, restaurování nebo grafický design.